вторник

Бъдете подготвени!

Вижте най-често задаваните въпроси и ще бъдете напълно въоръжени, за да се явите на интервю.
45-те най-често задавани въпроси на интервю за работа:

 1. Разкажете ми повече за себе си. - Задръжте отговора си за себи си 1-2 минути. Не се паникьосвайте, ако имате лична информация в горната част на автобиографята си използвайте нея за да започнете.
 2. Какво знаете за нашата фирма? – Потърсете информация за фирмата преди да се явите на интервюто-продукти, големина, репутация, цели, проблеми. Бъдете информани и заинтересовани. Оставете интервюиращия да ви разкаже за фирмата и да ви обясни за работата с негови думи.
 3. Защо искате да работите при нас? Не говорете за това което искате вие, първо говорете за техните нужди. Искате да бъдете част от разрастваща се организация или фирма. Можете да допринесете за постигането на определени цели на фирмата.
 4. Какво можете да направите за нас? Какво можете да направите за нас, което другите не биха могли? - Разкажете за опита, който сте придобили при предишния си работодател. Говорете за свежите си идеи и нов опит, който можете да донесете на фирмата.
 5. Какво намирате най-привлекателно в тази професия? А за най-непривлекателно? - Избройте няколко привлекателни фактора, като отговорността която ви се предлага както и възможността да работите с опитни екипи, които имат репутация за нововъдения и творчество. Кажете, че ще ви трябва повече информация и време преди да можете да съдите за непривлекателните аспекти на работата
 6. Защо бихме ви наели? - Заради знанията, опита, потенциала и уменията.
 7. Какво търсите в една работа? - Възможност да използвам умения, да се представям добре и да бъда признат?
 8. Дайте ми дефиниция за ......................(професията, за която сте интервюиран) - Бъдете кратък и се ориентирайте към причините и следствията.
 9. За колко време бихте могли да допринесете за доброто на фирмата? - Много бързо, за няколко седмици, след като се запозная със системата и клиентите ви и кратък период за приспособяване. Подчертайте, че се учите бързо и лесно се адаптирате към нови ситуации.
 10. Колко дълго ще останете при нас? - Толкова дълго колкото и двамата чувстваме, че аз допринасям да извършвам задъженията си и да раста.
 11. Защо напуснахте предишната си работа? - Опитайте се да дадете положителни причини. Дайте общ отговор, ако е възможно. Отделът Ви е бил разформирован или длъжността е била премахната.
 12. Защо до сега не сте си намерили друга работа? - Да си намериш работа е лесно, но да си намериш правилната работа е трудно.
 13. Мислили ли сте и преди да оставите сегашната си работа? Ако да, какво Ви е накарало да се задържите там - Предизвикателството, но вече го няма.
 14. За какви други длъжности и фирми сте кандидатствали за работа? - Дайте отговор свързан с попрището на тази фирма. Трябва да звучите по-фокусиран.
 15. Опишете какво е според Вас идеалната атмосфера за работа. - Там където се отнасят най-честно с хората.
 16. Как бихте определили фирмата в, която работите сега? - Чудесна фирма, която ми даде множество добри моменти.
 17. Какво мислите за настоящия си шеф? - Бъдете колкото се може по-положителен и обяснете, че за да работите с нея или него ви е донесло опит,
  навици и стил на работа.
 18. Ако говоря с бившия Ви шеф какво би ми казал за вашите най-големи недостатъци и слабости? - Не бъдете прекалено отрицателни към вашите слабости. Винаги е по-сигурно да определите липсата на умения и опит като краткотрайна, отколкото като лична характеристика.
 19. Можете ли да работите при напрежение и стресови ситуации? - Да, много просто, това е начин на живот в бизнеса.
 20. Сменяли ли сте вида на вашата работа? - Подобрявал съм го разбира се.
 21. В сегашната си работа какви проблеми откривате, които преди това са били пренебрегвани ?- Бъдете кратък и не се притеснявайте.
 22. Не мислите ли, че бихте били по-добре в по-малка/по-голяма фирма? Или изобщо във различен вид фирма? - Зависи от работата.
 23. Как разрешавате прблеми с екипа си? - Първо дискутирам с всеки поотделно.
 24. Кое беше най-трудното решение, което някога е трябвало да вземете в работата си? - Свържете отговора си със смяната на работата си.
  Въпроси за опит и управление
 25. Може би сте прекалено квалифициран и опитен за този пост? - Силните компании се нуждаят от силни хора. Опитните кадри се търсят много днес. Обяснете, че сте заинтересован в дългосрочното сътрудничество. Работодателят ще си възвърне бързо инвестициите, защото имате повече от искания опит. Разсрастващата се фирма рядко не може да използва талантите на хората си
 26. Какъв е стила ви на работа? - Никога не сте мислили за това, но вече е време да го направите. Отворената врата е най-доброто ....., но вие свършвате работата си навреме или информирате началника си.
 27. Добър ръководител ли сте? Дайте пример. Ориентирайте отговора си към задачи и постижения. Обяснете вашите способности за управление, планиране, организация и умения за общуване.
 28. Какво търсите, когато назначавате нов персонал? -Умения, инициативност и приспособяемост.
 29. Уволнявали ли сте някого до сега? Ако да какви са били причините и как се справихте? - Обяснете преживяното и как сте превъзмогнали проблемите.
 30. Коя е била най-трудната ви задача като началник? - Дайте по-общ отговор: да планирам нещата, и да ги завършвам навреме съгласно с бюджета.
 31. Какво мислят подчинените ви за Вас? - Бъдете честен и положителен. Могат вероятно да проверят, ако решат.
 32. Каква е най-голямата Ви слабост като началник? - Бъдете честен и отговорете положително. Например: “не обичам да подтискам хората, за това винаги ги карам като за начало да правят нещо приятно за тях". Въпроси за опита и постиженията Ви
 33. Помагали ли сте, за да се увеличат продажбите? Как? - Опишете приносът си с няколко подробности.
 34. Помагалили ли сте, за да се намалят разходите? Как?
  - Опишете приносът си с няколко подробности.
 35. Колко пари сте спестили с това? Бъдете точни.
 36. Колко подчинени имахте на последната си работа? Бъдете точни.
 37. В сегашната си или последна работа какво ви харесваше най-много и кое Ви беше най-неприятно? - Бъдете честен, но положителен.
 38. В сегашната си или последна работа какви бяха 5-те най-важни постижения които имате? - Препрате го към онази част от вашата автобиограифя в която са описани те
  Въпроси за зплатата
 39. Колко искате да печелите? - Отговорете с въпрос. Колко е заплатата за подобни постове във вашата фирма? Ако не ви отговорят дайте приблизителната цена, която мислите че струвате.
 40. Колко очаквате, ако Ви назначим на тази длъжност? - Бъдете внимателни, отговорът може да бъде цената на тази работа на пазара на труда.
  Кажете нещо от рода на: ”Според мен за такава работа, като тази, която вие ми описвате заплатата може да е в рамките на ...”
 41. Каква заплата заслужавате? - Имайте своята идея .... и не се колебайте.
  Лични въпроси
 42. Какви са ви интересите? От какво се интересувате? - Покажете, че водите умерен живот. Например говорете за книги, филми и дейности, които вършите след работа.
 43. Как бихте описали вашата личност? - Отговорете уравновесено.
 44. Кои са вашите силни черти? - Представете поне три и ги свържете с работата която ви се предлага
 45. Имате ли слабости? - Не казвайте че нямате. Опитайте се да не цитирате лични качества като слабости, но имайте едно готово, ако интервюиращия настоява. Превърнете ги от негативен в положителен отговор “Понякога много се изнервям когато сме назад в работата.”